535353

Универсално средство за избавяне от  наднормените килограми, разбира  се, няма. Сред многото популярни диети има немалко, чиято полза се оспорва от диетолозите.Все пак съществуват няколко начина за отслабване, срещу които дори специалистите нямат доводи и са категорични, че помагат, като едновременно с това са здравословни.Предлагаме ви 4 от тях, за които мнението, че действат и са съобразени с изискванията на човешкия организъм, е еднозначно.

Гликемичният индекс

Богатата на въглехидрати храна промени нивото на захарта в кръвта. Едни продукти повишават значително това ниво, други – в средна степен, а трети – много малко. Тази способност е наречена гликемичен индекс (ГИ). За ориентир се приема ГИ на глю-козата или белия хляб, който е равен на 100 ГИ от 70 нагоре се смятазa висок, от 56 до 69 – за среден, а под 55 – за нисък. Колкото по-малък е ГИ, толкова по-добре за отслабващите. Лесно може да се разбере ГИ на отделните продукти, но интересно е, че всеки продукт може да притежава различен индекс в зависимост от различния начин на обработка. ГИ може да се променя и в зависимост от това, дали продуктът е изяден отделно от останалата храна или заедно с нея.

Без мазнини

Режимът на хранене предполага, че всичко, което консумирате, ще бъде обезмаслено или с ниско съдържание на мазнини. Ако  това е месо, то може  да е на практика всякакво свинско или пилешко или телешко, но задължително без каквито и да е мазнини. Забравете |за честата употреба на мазните риби (скумрия, сьомга) – на тях можете да се насладите само 1-2 пъти месечно. Изварата трябва да бъде обезмаслена, а млякото – най-много 1%. В никакъв случай не трябва да се приемат повече от 40-50 г мазнини дневно.

Разделно хранене

То е полезно при наднормено тегло, и при наличието на заболявания на стомашно-чревния тракт. Според диетолозите, колкото по-често ядем, толкова по-малко калории са ни необходими, за да заситим чувството на глад. При разделното хранене е изключително трудно да се преяде, човек се храни практически през целия ден, запазва своя тонус и работоспособност, като естествено се увеличава и разходът на енергия.Разделното хранене способства още за нормализирането на съня, а това също е предпоставка за намаляване на теглото.

Нискокалорично хранене

Според учените намаляването на калоричността на храната увеличава продължителността на живот. В нискокалоричната  диета калориите са намалени за сметка на всички вредни продукти ( тестени, бонбони и т.н.т). Затова пък се приветства употребата на всякакви плодове изеленчуци, яйчен белтък, риба и птиче месо.