535353

Плодовете заемат изключително важно място в храненето на човека. Те съдържат от 5 до 10% захари и редица органични киселини. Особено ценни са като източник на витамини, чиято роля за здравето е добре известна. Редовната  консумация на плодове повишава
жизнения тонус на организма,  физическата  и  умствената  работоспособност  и съпротивляемостта  срещу различни болести.

Като източник на витамини плодовете се предпочитат пред зеленчуците, тъй като обикновено се употребяват в суров вид или под формата на пресни сокове, които имат същите полезни свойства. За задоволяване на дневната потребност от  витамини са достатъчни само 60?200 гр. плодове в зависимост от вида и сорта им. Повечето плодове са богати на желязо, фосфор, калций, калий, както и на микроелементи, които влизат в състава на органичните съединения и лесно се усвояват от човешкия организъм. Калциевите соли участват в изграждането на костната система и в регулирането на някои важни процеси, а фосфорните соли имат отношение към нервната тъкан, калият е необходим за нормалната сърдечна дейност, желязото влиза в състава на хемоглобина. Освен това плодовете са ценни не само като хранителен продукт, но и помагат за усвояването на  другите хранителни вещества, например белтъчините и минералните соли.

От плодовете се приготвят сладка, компоти, желета, мармалади, а също и различни напитки. Най? добре е обаче да се консумират в прясно състояние, по възможност в периода на естественото им узряване. Друг отличен начин да се запазят почти всички ценни вещества в тях е замразяването. Така ще можете да разполагате с натурални летни и есенни плодове през цялата година и няма да се налага да купуват скъпите вносни или оранжерийни сортове, които далеч не винаги са толкова полезни.  Освен култивираните плодове изключително полезни са и диворастящите ? къпини, малини, горски ягоди, боровинки и др.