104104104104

По съдържание на витамини картофите се доближават  до зеленчуците. Те са нискокалорични. В 100 грама картофи има само осемдесет калории, това прави картофите подходящи за хора с наднормено тегло, също така картофите имат и доказан диуретичен ефект. Голямо количество витамин C се съдържва в картофите.  При варене е най-добре да се използват добре измити и необелени, за да може да се запази количеството на витамин C. За страдащите от сърдечносъдови заболявания, картофите са изключително полезни, тъй като съдържат голямо количество калий.

[smartads]

[smartads]

Киселинното действие на месото, рибата, хляба и яйцата в тъканите  се неутрализира от картофите. С лечебна цел се препоръчва печените картофи да се ядат с кожицата, тъй като тя е богата на хлорогенна киселина, която предотвратява мутирането на клетките, водещи до рак.

Прясно изцеденият сок от сурови картофи може да бъде използван при лечение на стомашно-чревни проблеми. Сокът от картофи подпомага понижаването на кръвното налягане и нивото на кръвната захар. Той е подходящ и за прочистването на организма, като за тази цел е добре да се комбинира със сок от моркови и целина.

Народната медицина препоръчва сварени кар­тофи като лапи за на­лагане на ци­реи. При главоболие много помагат прясно отрязани фи лийки картоф, поръсени с малко смляно кафе и наложени на слепоочията