4848

Шоколадът се приготвя от продуктите, получени от какаовото дърво (Theobroma cacao от сем. Sterculiaceae). Можеби малцина знаят, че даденото от Карл фон Линей ботаническо название на дървото „теоброма какао“ в превод означава „храна на боговете“. Това тропическо растение е открито в Южна Америка,но сега се култивира във всички тропически райони, най-много в Западна


Африка (Нигерия и Гана) и Южна Америка(Бразилия, Еквадор, Колумбия). Достига на височина 10–15м, листата му са вечнозелени, а жълто-червените плодове приличат на пъпеши – 15–25 см дълги, с вкусна белезникава месеста част, в която се намират от 30 до 50 семена. Те съдържат до 40% масло, което се получава чрез горещо пресуване. От древни времена напитката от плодовете на това дърво е традиционна за индианците от Южна Америка, които я наричат „чоколатъл“ – „пенеста вода“. От там идва и известното сега име шоколад. 

шоколад-на-кубчетаШоколадът е въведен в Европа от испанците през 1524година. Сегашният му вид на блокчета датира от ХIХ век,когато един химик успял да извлече маслото от какаовите зърна и го смесил със захар. Хенри Нестле е първият, който започнал да произвежда млечен шоколад през 1875 г., прибавяйки кондензирано мляко към сместа. За да се получи какаовото масло, което е основната суровина за шоколада, първо трябва да се обработят семената на какаовото дърво. Те се оставят да ферментират 5–7 седмици, за да загубят стипчиво-горчивия си вкус и да добият типичния си шоколадов цвят и аромат. След това се обелват и се смилат в полутечна маса, която се загрява и се пресува. Маслото е почти половината от сухото вещество на семената. На стайна температура то има твърда консистенция. Това, което остава след извличането му от семената се смила и се превръща в прахообразно какао. Видът на шоколада зависи от комбинацията на семената,метода на печене и смилане на зърната, както и от пропорцията на каково масло и други продукти – прахообразно какао, сметана, захар, кондензирано мляко, сухи плодове,ядки. Интересно е да се знае, че още преди 5000 години шоколадът е използван от южноамериканците и като лечебно средство, но едва сега е установено, че поддържа здраветона сърцето и кръвообращението в напреднала възраст. Съдържащите се в шоколада антиоксиданти намаляват риска от сърдечни заболявания. Алкалоидите на какаото – теобромин и кофеин, оказват възбуждащо действие на централната нервна систе-ма, поради което шоколадът е полезен и за здравите хора, особено при физическа и емоционална преумора, както и при травми, изгаряния и др. Проведени напоследък изследвания показват, че действието на теобромина е много по-ефективно при лечение на кашлица от кодеина, който е включен в лекарствата против кашлица. Твърди се дори, че мирисът на шоколада може да предпазва от простуда и чеантиоксидантните вещества се абсорбират от мозъчните клетки и може би предпазват от увреждане, причиняващо Алцхаймер.

Не се препоръчва на сърдечноболни и страдащи от болести на черния дроб и бъбреците, както и при язва и подагра.