535353

Всичко знаем, че малко (или малко повече) сос върши чудеса в чинията, преобразявайки и най-семплите ястия.Но също така ни е добре известно, че именно тези вкусни добавки са  враг номер едно на всеки режим за хранене-дори няколко лъжички от определени сосове могат да превърнат целомъдрената пилешка пържола или салата в истинска калорийна бомба.Само че изброените по долу са „добрите“.Ето защо:

Доматен сос

В сварените домати се съдържа по-голямо количество от  антиоксиданта ликопен, отколкото в суровите.А когато нивата на това полезно вещество в кръвта ти се повишат, намалява рискът от сърдечносъдови заболявания и рак.Затова дори и кетчупът, който често е заклеймяван заради високите си нива на захар, всъщност е полезен за теб.

Песто

Зехтинът  и кедровите ядки превръщат пестото в добър източник на здравословни, ненаситени мазнини.А босилекът съдържа съединения с антиоксидантен ефект, предпазващи клетките в тялото ти от вредни окислителни влияния, които са виновници за някои видове диабет.

Табаско

Тук ефектът е 2 в 1: отслабваш и се спасяваш от болката.В лютите чушки има химикал, който засилва метаболизма ти и спомага  за топенето  на мазнините.Той също може да се похвали и с болкоуспокояващо въздействие.

Уорчестър

В една лъжичка има по-малко от 20 калории и 1,5 мг. желязо – около 10% от препоръчителната дневна доза.Единственият недостатък е, че се съдържа и доста сол, но пък ти няма да го изпиеш наведнъж нали.Просто трябва да внимаваш да не прекаляваш.

Гуакамоле

Авокадото в този сос е сред най-полезните дарове на земята.В него има много калий, прадотвратяващ задържането на вода и лутеин, който засилва зрението и поддържа очите здрави.Трудно ще изброим всичките му полезни свойства, но ето още едно – понижава холестерола.

Уасаби

Това е корен, смлян на паста, който съдържа същите полезни вещества като броколито и карфиола. Изотицианатите в уасабито имат анти раков  ефект, защото блокират задействането на канцерогените и ги изваждат от тялото.