104104104104

В повечето случаи алергиите предизвикани от храна са забележими веднага защото предизвикват моментална реакция след приемането й.

Ярък пример е след като пациентът яде ягоди той веднага се обрива. Организмът му връща фиксиран алергичен отговор, защото появяването на обрива става със всяко ядене на ягоди. Хранителни алергии при, които симптомите се появяват след няколко часа или няколко дни са по-трудни за диагностициране. Алергичните реакции се влияят от възрастта, сезона, стреса и други фактори. Те могат да преминават и от една система от органи в друга. Добър пример е млякото, което може да доведе до асматична реакция при малки деца и кожни обриви при човек в младежка възраст. Има симтоми, които изглеждат несвързани пряко със състоянието като – депресии, главоболие, болко в ставите, мускулни болки и оплаквания в коремната кухина.

Синдрома на пропускливостта също може да се отнася към хранителните алергии. Той е резултат от дълготрайно негативно влияние върху стомашно-чревния тракт, от продължителната употреба на храни и напитки със захар, кофеин, рафинирани храни и други токсини. До активирането на синдромът най-често се стига при ежедневен прием на житни и всички млечни продукти. След ежедневна консумация тънките отвори на полу-пропускливата мембрана на червата се разширяват и преминават по-големи частици, които не могат да бъдат усвоени. Различни са местата в тялото, където тези частици могат да се установят. Ако попаднат в кожата на човек, те могат да предизвикат кожни алергии, а попадането им в мозъка води до мозъчни алергии. Понякога могат да причинят заболявания, като синдром на хроничната умора, епилепсия и проблеми със съсредоточаването на вниманието.

Опитайте те се да си поставите диагноза сами

Ефективен метод, с който сами можете да си поставите диагноза е тестът с изключване. Изключете от менюто си за 4 дни храните, в които се съмнявате, че ви причиняват алергия. Върнете на всеки 5-ти ден по една от храните, така ще видите да ли ще получите алергична реакция.

Водете си дневник

Дневник за приетата хранаХубаво е да си водите дневеник, за да може да изолирате храни и химикали, които не ви понасят. Описвайте и физическото си състояние, изпитвате ли умора? Имате ли главоболие? Ако симтомите не се забелязват веднага след приемането на храна пак е добре да ги запишете. При алергия от храназависимостта ще се оформи.

За съжаление много от алергичните реакции и много от физиологичните проблеми, допълнени с алергични реакции, грешно се приемат за чисто физиологични проблеми:

Кожни проблеми

Възпаление и загрубяване кожата, обриви зачервявания, това са най-често срещаните проблеми.

Проблеми на дихателната система

Страдащите от този вид алергични реакции могат да получат задушавания, астма или бронхити.

Сърдечносъдови симптоми

Обхващат много на брой симптоми – пресъхване на устата, подувамене, газове в стомаха и червата, язва, лошо храносмилане.

Мнозинството от хора не лекуват своето състояние, а просто го „замазват“ временно с лекарства и не обръщат внимание върху причинителят на алергията. Те не си дават сметка, че в основата на астма или мигрена може да лежи хранителна или кожна алергия.

Хранителен режим

Хранителен режимПромяна в хранителния ви режим може да ви помогне да се преборите с алергиите. Храни, които често водят до алергични реакции са са захарта, житото, солените храни, говеждото месо, картофите, мидите, яйцата, доматите, кафето, фъстъците, соята, царевицата, дрождите и цитрусовите плодове. Кръгообразната диета е най-подходяща, защото включва разнообразни храни, които не се повтарят в рамките на 4 до 7 дни. Този режим на хранене предпазва вашият организъм от силно изразени реакции, въпреки че някои от храните, които приемате трябва да се премахнат напълно. Причинител на реакции всеки път когато се приема е млякото. Но болшинството от хората могат да се хранят с всички храни на ротационен принцип. Забележете, че този начин на хранене свежда до минимум алергичните реакции. Друго полезно въздействие, което ви дава ротационният принцип е като ви дава възможност да получавате голямо разнообразие от хранителни вещества. Храни получени от прясно изстискани плодове, кълнове, зърнени или бобови храни помагат за изграждането на имунния отговор. Когато алергията е проявена в много лека форма са достатъчни само леки промени в храненето.

Хранителни добавки

Приема на  допълнителни хранителни вещества е много полезно, особено когато алергиите са в своя апогей. За по-конкретни препоръки попитайте вашият лекуващ лекар. Ето и няколко ежедневни насоки:

Витамин C

Приемането на 3000 мг витамин С, разделени на няколко дози през деня, е чудесно средство за намаляване нивото на хистамина в кръвта. По-голямо количество може да се приема при борба с алергиите. Витамин С дезинтоксикира организма, заздравява имунната система и помага за преодоляването на симптомите на отказването в началото на диетата без алергени

ВИТАМИН Е

Сред многобройните му благотворни за организма специфични качества витамин Е засилва ендокринната система и по този начин косвено изгражда имунитет. Витамин Е е изключително важен за жените с алергии, страдащи от хормонален дисбаланс.

В КОМПЛЕКС

Витамините от В-групата работят заедно, за да повишат имунитета. Пантотеновата киселина В5, пиридоксинът В6 и В12 са особено ефикасни при възстановяване баланса на имунната система. Витамин В5 е изключително важен, защото представлява единица, изграждаща кортизона, един от основните защитни механизми на алергичната реакция.

МИНЕРАЛИ

Минералът – цинк може да помогне за лечението на хранителните алергии, когато проблемът се корени в неусвоените хранителни частици в резултат на недостатъчна продукция на солна киселина в стомаха. Друг полезен минерал е калцият под формата на 400-600 мг калциев цитрат или калциев хелат (дозата може да нарасне до 1000 мг по време на алергична реакции).

НЕЗАМЕНИМИ МАСТИ КИСЕЛИНИ И GLA

Незаменимите мастни киселини, открити в една лъжица ленено семе, или GLA, открита в 500 мг семки от касис или масло от нощна свещ, играят главна роля при възстановяване на имунната система.

Билки

Билките намаляват алергичните симптоми по един много по-мек начин от повечето лекарства. По-долу са изброени някои от тях, които могат да бъдат полезни:

ЧЕСЪН

Чесънът е билка номер едно на всички времена и трябва да е чест компонент на диетата на всички. Той изгражда имунитет и действа като естествен антисептичен агент.

ЖЕН-ШЕН

Китайците казват, че жен-шенът изгражда съпротивителните сили и устойчивостта, като стабилизира “ци”, жизнената енергия на тяхното Друг начин за обяснение на ползата от жен-шена е, че стимулира имунната система.

КОРА ОТ ДИВА ЧЕРЕША

Действа при висока температура и други алергии, като облекчава възпалените лигавици, включително и тези на дробовете.

ПЧЕЛИНОК

Въздейства на дихателните процеси, като разширява мускулите.