535353

Повечето от нас изобщо не се  замислят за времето на хранене в дневния си режим. Има ли храна, започваме да ядем. Това може да доведе до някои съвсем очевидни проблеми.

работохиликРаботохолиците никога не забавят темпото, за да седнат и да се нахранят спокойно. Хапват набързо, докато са в движение. Това е първата стъпка по пътя, който в крайна сметка води до язва, киселини в стомаха, лошо храносмилане и други нарушения, свързани със стреса. Работохолиците са толкова заети, че отлагат храненето до момента, когато съвсем изгладнеят. Това праща дисциплината им по дяволите. За тях храната и здравето не са приоритет, което, както можете да си представите, има дългосрочни последици. От друга страна, домакинята, която е винаги у дома и край кухнята, може да се изкуши непрекъснато да похапва по нещо.

Едно от най-сериозните нарушения на „режима“ е храненето късно вечер. Хората, които не се хранят както трябва през деня, се тъпчат късно вечерта. Ако сте работохолици, това вероятно е единственото време, когато забавяте темпото достатъчно дълго, за да хапнете на спокойствие! Или може би нападате хладилника през нощта? Консумираната късно през нощта храна се задържа в стомаха и често пречи на здравия сън. Тя не се смила добре, защото храносмилателните органи са във фаза на почивка и възстановяване. Освен това, когато човек е в хоризонтално положение, отделянето на храносмилателни ензими е по-слабо. Не лягайте след ядене. Разхождайте се!


Някои хора неволно следват режим, наложен от външни обстоятелства, поради спецификата на тяхното всекидневие. Времето им за хранене се определя в зависимост от работното време или от това на другите членове на семейството. И все пак те са щастливци, защото, независимо от причините, времето им за хранене е регулирано.