535353

[smartads]
Майката не прави услуга на детето си когато купува на детето си “здравослoвно” мляко направо от село. Това мляко често е твърде мазно и не е стерилизирано. То не е защитено от бактерии, които могат да бъдат и туберколозни.
Голям проблем за родителите е детето, което не се храни с удоволствие по принцип липсата на охота при ядене още не е симптом за заболяване. В своето развитие децата преминиват през най-различни периоди на проява на апетит. Добрите фази могат да бъдат последвани от много лоши. Това трябва да се има предвид!  Никога да не се насилва детето да яде по-слабото дете винаги е по-здраво от детето със свръх тегло. Прохождането също е свързано със загуба на тлъстини родителите не трябва да търсят начин за “угояване”. Колкото по-бързо детето расте, толкова по-голямо е различието между височината и теглото. През първия период на усилен разтеж децата трябва да получават достатъчно калории, белтъчини и други. Те имат много голяма потребност от калории и белтъчини от колко възрастните. Момичетата в пубертета между 11-15 години се нуждаят от много повече белтъчини и желязо от колкото момчетата. Докато възрастният мъж, който се занимава с лека физическа дейност се нуждае от 2400 калории, (а жена само 2100), едно момче на 14-15 години има нужда от 2100 до 5700 калории и 57,5 до 165 грама белтъчини дневно. Таква е потребността на един скиор на световно първенство, които полага най-тежки физически усилия. При засилване растежа на височина и момичетата между 15-16 години имат нужда от 4400 калории и 145 грама белтъчуни дневно.

Необходим прием на калории, белтъчини и въглехидрати

Децата ядат достатъчно когато храната им се предлага редовно и е приготвена апетитно и когато не ядат нищо между оделните хранения. Особено важно е правилото: “може”, а не “трябва” да се яде! Не бива да се възпитават “лакомници”. Децата трябва да се хранят по-често в кръга на семейството. У дома те могат да наблюдават и усвояват навици за културно хранене. Защото както всички други навици и тези навици се възпитават в детска възраст между 3-10 години. Не грубите думи и боят, а топлината в отношенията и примера на родителите ще се запечатат дълбоко в детското съзнание. Старите хора забраняват на малките да говорят по време на хранене. Това има от части своите причини. Днес ние знаем, че разправиите между деца и родители и между самите деца край масата могат да имат лошо въздействие върху психологическото развитие особено на по-малките. Когато храненето свърши за всички то свършва и за децата . Погрешно е да се оставя насилствено детето часове на масата докато изяде всичко тъй като по мнението на родителите не е яло достатъчно. Играта и тичането преди хранене будят глад. рецепти за десертиНе бива обаче да даваме на детето бонбони или напитки преди да седне на масата, за да му се “отваря” апетитът, това е погрешно. Децата с буден дух обикновено не се хранят добре, а флегматичните често ядат прекалено много. Обикновено момчетата ядат повече от момичетата. Палавите и неспокойните деца имат нужда от повече калории отколкот спокойните. По-ниските за възрастта си деца имат нужда естествено и от по-малко калории.
Знаем, че белтъчините са от съществено значение при храненето на децата. Те доставят важните аминокиселини, необходими за изграждането на органите, за образуването на хормони и кръв. Един грам белтъчини съдържа 4,1 калории, 20% от необходимите калории се покриват от белтъчини. Докато при възрастните храните от животински произход дават около 33 % от нужните белтъчини, при децата тази цифра възлиза на 50%. Идеални “доставчици” на белтъчини са месото, рибата, изварата, сиренето, млякото. Растителни белтъчини дават картофите, хлябът, зеленчуците. Мазнините съдържат двойно повече калории (9,3 калории на грам) отколкото белтъчините и въглехидратите, но може да доведът до пълнеене у децата. Трудно е да се контролират преди всичко скритите мазнини в колбасите, консервите, сиренето и пълномасленото мляко. Дневната потребност на децата между 1-3 години от мазнини възлиза около 30, грама, от 7-9 години 48 грама и от 10-14 от 54 до 85 грама.
Общо взето топлите ястия са много по- пълноценни от студените. Докато студените ястия (хляб, колбаси, сирене) са много по-богати на калории и мазнини, топлите храни имат много по-малко калории, но правилно приготвени притежават много други важно съставки.

Въглехидрати

Голяма роля в детското хранене играят и въглехидратите. 1 грам въглехидрати съдържа 4,1 калории. 55% от потребноста от калории трябва да се покрива от въглехидрати от растителен произход, които се ядат (хляб, зърнени продукти, картофи, зеленчуци и плодове).
Специалистите по въпросите на храненето и лекарите днес са единодушни, че преди да искаме от възрастните да разбират от проблемите на храненето трябва в училищата да се въведе наука за храненето. Там да се води разяснителна работа. Но запознати ли са учителите достатъчно с темата, за да могат да я предават и кои ще се съгласи да жертва един час по химия заради 1 час по наука за храненето ?