104104104104

Често наричат хипертонията „тихият убиец“. Високото кръвно налягане поврежда фините тъкани на бъбреците, сърцето, панкреаса, ретината, черния дроб и мозъка, затова колкото по-рано се започне лечението на заболяването, толкова по-добре. Навременната и адекватна реакция срещу хипертонията, предпазва от други, много по-сериозни болести.

Какво трябва да е физическото натоварване при хипертония?

 

При начална форма на хипертония, по правило, не са нужни някакви ограничения. Ако е открита атеросклероза на коронарните съдове или сърдечният мускул е хипертрофирал, то тогава трябва да се намали физическата активност. Посъветвайте се с лекар – прекомерното натоварване може да влоши състоянието ви, а умерените натоварвания, съобразени със състоянието на сърдечно-съдовата система, ще ви повлияят добре.

При продължителна хипертония се стига до по-слабо оросяване на мозъка

Появяват се главоболие, шум в ушите, черни петънца пред погледа, понижават се работоспособността и концентрацията, намалява се паметта.

Такива състояния се появяват периодично. Ако лечението започне навреме, кръвоснабдяването на мозъка се възстановява.

Какво да направите при хипертонична криза?

Особено при хората на възраст между 40-60 години при силна хипертонична криза е възможно да има по-големи неприятности. Кризите са предимно през пролетта и есента. Рязко се повишава кръвното налягане, появява се силна, пулсираща болка в главата, виене на свят, потене, ускорено сърцебиене, лицето почервенява. В такъв случай трябва веднага да легнете, по възможност на висока възглавница и да сложите на главата си лед.  Много важен в този случай е покоят – и физически, и психически. При първа поява на хипертонична криза извикайте веднага лекар.

Каква профилактика да правите при нарушено оросяване на мозъка?

Редувайте слабо натоварване с отдих. Спазването на режим ще доведе до нормализация на работата на нервната система. Полезни са умерените физически упражнения, плуване, ски.

Липсата на движение и слабата физическа активноствлошават почти всички болестни състояния. Затова е по-добре след работа да не стоите пред телевизора много дълго време, защото не си почивате, а натоварвате нервната си система.  Една бавна разходка ще ви се отрази добре.