104104104104

АНГИНА ПЕКТОРИС

Стенокардията се нарежда в групата на заболяванията на коронарните кръвоносни съдове, които хранят сърцето. То има три главни артерии за снабдяване с прясна кръв. Ако те са засегнати от процес, който намалява този приток (напр. артериосклероза), сърцето – особено при физическо натоварване – не получава достатъчно количество кислород, за да може правилно да работи. Само няколко секунди недостатъчен внос на кислород към сърцето нарушава неговата функция. Външна проява на това нарушение може да бъде различно неприятно усещане в областта на гръдния кош. Пациентите не описват това състояние като много болезнено, но по-точно, като натиск, напрежение, свиване, горене или лошо храносмилане и локализират своите усещания в сърдечната област, в областта на гръдната кост, при което болки могат да пробождат лявото рамо или чак малкия пръст на лявата ръка, гърлото, гърба, зъбите и др.

Между най-честите причини на описаното състояние са физически натоварвания (изкачване на стръмен терен, ходене срещу вятъра, бягане), резки промени на температурата, емоции (гняв, сексуална активност, публична изява) и тежка храна. Неприятните, дори болезнените усещания траят от няколко секунди до 15 минути. При спиране на натоварването състоянието бързо се подобрява. Честотата и начинът на проявлението на пристъпа при един и същи човек може да е различно и да се мени през деня. Някои пациенти имат пристъпи след като си легнат (вероятно под въздействието на студената завивка) или при сутрешно сресване, или бръснене и други подобни движения (вдигане на ръцете).

ЛЕЧЕНИЕ

Гимнастика1. Препоръчва се подходяща гимнастика – програма, при която постепенно се повишава физическото напрежение. Пациентите би трябвало да започнат с малки натоварвания и постепенно да ги увеличават, така че организмът да може успешно да се справи. Когато се появи болка намалете темпото, но не прекратявайте гимнастиката. Прекратете упражнениеята, ако болката продължи и след това.

 

 

2. Тютюнопушенето може да предизвика пристъп, затова не се препоръчва пушенеПри пушачите работоспособността е намалена с 20 -25 %.

3. Пациентите би трябвало по-добре да се обличат, за да не настиват. Понякога пристъп може да се предизвика, ако само лицето ви е изложено на студения вятър.

[smartads]

4. Опитайте да си оправяте леглото за сън така, че главата ви да бъде малко по-високо.

5. Пристъп може да се предизвика също и от студени напитки. Необходимо е да ги избягвате.

преяждане6. Имате ли свръх тегло, важно е да свалите килограмите до нормалното си тегло.

7. Яжте малки порции, не повече от три пъти на ден. Никога не преяждайте. Не трябва никога да имате чувство на препълнен стомах.

8. Изключете от храната си всички свободни мазнини (масло, мас, маргарин, майонеза, торти, шоколад и др.).

9. Би трябвало напълно да изключите от храната си всички продукти от животински произход.

10. Достатъчното количество на витамин Е действа добре за подобряване и предотвратяване на ангина пекторис. Други витамини и вещества с антиоксидазни качества (витамин А, каротеноиди, витамин С, селен, танини, полифеноли и др.) са необходими за профилактика на ангина пекторис. Всички тези вещества се намират в храната (тъмнозелените и жълтите зеленчуци, цитрусовите плодове, житните растения, кълновете, ядковите плодове и др.).

11. Избягвайте също и алкохола.  Той може да предизвика пристъп на ангина пекторис.

12. Влошаване на състоянието при ангина пекторис (особено нестабилните форми) може да се предизвика от психически стрес. Част от системното лечение е и психохигиената, която помага за успешното овладяване на стреса.

13. Неблагоприятна е комбинацията на захарната болест със стенокардия. Пациент, който има едното заболяване, би трябвало да направи всичко възможно, за да не се разболее и от другата болест. Режимът за лекуване на едното от тези заболявания помага за предпазване от другото.