535353

Периодът на Коледния пост се нарича още Малка четиридесетница, за разлика от Голямата (Великденския пост), и се спазва от всички православни християни. Постещите може да употребяват олио и вино без сряда и петък. Не се ядат храни от животински произход – месо, мляко, сирене, яйца, кашкавал, е изключение на безгръбначните – охлюви, миди, октоподи и др., които се считат за постни храни. На Никулден – 6 декември, се разрешава риба и червено вино. Изключение от Коледните пости се прави за децата, бременните жени, болните и възрастните хора, които могат да консумират мляко и млечни продукти.

Според Църквата обаче „пост телесен без пост духовен” не допринася за спасението на душата. Постенето не е цел, а сред-
ство за смирение на плътта и очистване от грехове. Без молитва и покаяние то се превръща просто в диета.

„Каква полза имаме от това, да бледнеем от пост, когато побледняваме от завист? Що за добродетел е да не пием вино, а да се опиваме от омраза?

Или да не ядем риба и месо, а да изяждаме братята си с клевети?“, пише св. Анастасий Велики. Основната цел на поста е като потискаме страстите и желанията на плътта, да възстановим нарушената хармония в душата.

Oчаквайте нашите предложения за  непознати рецепти за постни ястия, с които да разнообразите обичайното меню от боб, леща и зеле, които се идат традиционно от спазващите постите българи.