535353

Необходими продукти

  • за жълто: 5-6 с.л. куркума
  • за червено: люспите на 2 големи глави обикновен лук и на 2 големи глави червен лук
  • за кафяво: 500 мл силно кафе
  • за светлосиньо: 500 мл силна отвара от каркале
  • за тъмносиньо: 500 мл червено вино сварени яйца

В боядисването на яйца с естествени бои има някаква магия. Сваряват се цветни отвари, чака се дълго, цветовете са бледи, неравни и някак по-истински. Червеното на лучените кори, жълтото на куркумата, синьото на чая от каркаде, кафявото на кафето.

Жълто: Половин литър вода се сипва в тенджера и се загрява, докато кипне. Добавя се куркумата и 1 с.л. оцет, след което се оставя да къкри 5 мин. и се сваля от котлона. Сварените и все още топли яйца се слагат внимателно в отварата и се оставят там минимум 1 час.

Червено: Люспите на двата вида лук се обелват, слагат се в тенджера и се заливат с вода. Суровите яйца се сваряват в тази смес за 8 мин., след като кипне водата, свалят се от котлона и се оставят още 1 час в тенджерата.

Кафяво: Приготвя се 500 мл силно кафе с добавка от 1 с.л. оцет. Сварените и още топли яйца се поставят в него и се оставят така за 2-3 часа.

Светло синьо: Приготвя се 500 мл силна отвара от каркаде (хибискус) с добавка от 1 с.л. оцет. Сварените и още топли яйца се слагат в нея и се оставят така за 2-3 часа.

Тъмно синьо: Суровите яйца се сваряват в 500 мл червено вино, след което се оставят да престоят в него още един час