4848

Кафето води до пристрастяване

Въпреки че кофеинът е смятан за лек стимулант, многобройни изледвания са доказали, ч той в никакъв случай не води до пристрастяване. Все пак на страстните любители на кафето се препоръчва, ако искат да го откажат, да не го правят изведнъж, а постепенно. В противен случай е възможно да се появят главоболие, отпадналост и раздразнителност, тъй като организмът привиква към консумацията на кафе.

Най-доброто място за съхранение на кафе е в хладилника или във фризера

Специалистите по кафето са категорични, че хладилникът и фризерът са едни от най-неподходящите места за съхранение на кафе, особено ако не е смляно. Дължи се на факта, че зърната са порести и ще поемат влагата и миризмата на храните. Препоръчително е кафето да се съхранява на стайна температура в плътно затворен съд.


Еспресото съдържа повече кофеин от филтърното

Тази заблуда е изключително широко разпространена, но всъщност е вярно точно обратното. Еспресото съдържа по-малко кофеин от това което минава през филтър, тъй като кафето, което се използва за направата му, се пече по-дълго, по-фино смляно е и си взаимодейства по-кратко време с водата.

Най-добре е кафето да се приготвя с дестилирана вода

Ако се приготвя с дестилирана вода, кафето няма да е добро нито като качество, нито като вкус, тъй като тя е лишена от ключови минерали. Чешмяната вода също не е много подходяща за използване заради съдържащия се в нея хлор. Най-добрият вариант е бутилираната изворна вода.

Кафето е мощен диуретик

Противно на масовото схващане, когато се консумира в умерени количества (по-малко от 5 чаши на ден), кафето не действа като диуретик и следователно не води до обезводняване.

Кафето съдържа много калории

Ако се пие чисто, кафето в никакъв случай не може да бъде определено като висококалорично или богато на мазнини. Това, което би могло да го превърне в такова, е щедрото добавяне на захар, сметана и пълномаслено мляко.