535353

Избор на здравословни мазнини и масла

Всеки знае, че храната, която яде е важна за неговото здраве, приготвянето на храната също така е толкова важно.

Тъй като на пазара има толкова много продукти, които твърдят, че са най-добрият избор е доста трудно да изберем кои от тях да предпочетем и кои да избегнем

Масло от рапица

Мнозина лекари твърдят, че рапично масло може да намали риска от сърдечно-съдови заболявания. Маслото е с ниско съдържание на наситени мазнини, с високо съдържание на мононенаситени мазнини и разполага с най-добрия състав на мастни киселини, в сравнение с други масла.

Може да използвате маслото от рапица, като марината и дори за пържене. То има лек вкус, което го прави чудесен за храни, които съдържат много подправки. За разлика от други масла, маслото от рапица няма да повлияе на вкуса на вашата храна.

Зехтин

Зехтина има изключително специфичен и различен вкус от другите масла, в себе си той влючва много полезни съставки. Маслиновото масло е богато на мононенаситени мазнини, помага за понижаване на нивата на холестерола и намалява риска от рак. То също е богато на антиоксиданти и има много дълъг срок на съхранение.

Въпреки че, може да бъде използван за готвене, зехтинът е най-здравословен когато с него се увкусяват салати или сосове. Когато готвите със зехтин, трябва да го загрявате на слаби до средни температури.

Животинско масло

Животинското масло има приятен вкус и е източник на витамин А и други мастноразтворими витамини като E, K и D. То също се прави от естествени съставки и не съдържа изкуствени обогатители.

Можете да използвате животинското маслото за готвене и печене, също за сметанови сосове, маринати, десерти и тестени изделя.

Маргарин

Маргаринът е създаден като алтернатива на животинското масло, което съдържа голямо количество мазнини. При създаването му обаче той съдържа трансмазнини, вещество, което наричаме като „лошия“ холестерол.

Както слънчогледовото олио, маргаринът има добър вкус и има по-ниско съдържание на мазнини в сравнение с повечето масла. Той се предлага под различни форми и е добър източник на витамин E.
Има много повече масла от това, което се споменава тук, въпреки че тези по-горе са едни от най-популярните. Здравословната кухня включва готвене на здравословни храни, където готварското масло(олио) заема наистина централно място.