535353

Черноплодната арония е многогодишен разклонен храст или малко дърво,  високо до 2,5 м. Цъфти през юни?юли, а плодовете узряват през август?септември.  Плодчетата са дребни, кръгли, черни или тъмно виолетови на цвят, събрани на  гроздове. На вкус са приятни, леко  кисели.  Плодовете на аронията съдържат въглехидрати, група флавоноиди, притежаващи Р?витаминна активност, аскорбинова киселина (витамин С), органични киселини, дъбилни вещества, значителен брой микроелементи: манган, молибден, мед, бор, йод, магнезий, желязо. От плодовете се приготвят сокове, конфитюри, мармалади, безалкохолни напитки. В домашни условия сок може да се приготви по следния начин. Плодовете се измиват, заливат се с вода (100 мл. вода на 1 кг. плодове), загряват се до 60°С и се оставят при тази температура около половин час, като постоянно се разбъркват. Омекналите плодове се смилат в миксер или през месомелачка и получената течност се прецежда, като остатъците се изстискват добре. Полученият сок може да се подслади допълнително и да се консумира веднага или да се консервира.

Лечебни свойства на аронията

При атеросклероза и хипертония се препоръчва консумацията на плодове от арония или сок от тях, като същевременно се приемат шипки или касис, богати на витамин С, който подобрява усвояването на витамин Р. Не бива да се забравя, че при хипертония употребата на арония може да предизвика странични ефекти, затова лечението винаги трябва да се съгласува с лекар.

За профилактика и лечение на сърдечно?съдовите заболявания трябва 3 пъти дневно да се приемат по 50?100 гр. пресни плодове от арония.

Плодовете на аронията и сокът от тях са ефикасни при лечение на заболявания, свързани с повишена чупливост и пропускливост на съдовите стени (алергичен васкулит, скарлатина, шарка, екзема, дерматит, невродермит, кръвотечения с различен произход).

При стомашни заболявания плодовете и сокът от арония повишават киселинността и активизират действието на стомашния сок. Използват се при лечението на гастрит с понижена киселинност.

Плодовете и сокът от арония имат свойството да балансират процесите на възбуждане и задържане в главния мозък, благодарение на което намалява емоционалната неуравновесеност.

В плодовете на аронията се съдържа голямо количество йод, поради което те се препоръчват при заболявания на щитовидната жлеза (в комплексната терапия на тиреотоксикозата и при лечението на базедова болест), както и при лъчева болест.

Плодовете на аронията са ефикасно жлъчкогонно средство, а листата на растението подобряват работата на черния дроб и улесняват образуването и отделянето на жлъчка.

Заради високото съдържание на антоциани в плодовете е полезно аронията да се включи в диетата на болните от онкологични заболявания.

За болните от диабет е подходяща следната запарка (без захар): 1 супена лъжица надробени сушени плодове от арония се заливат с 1 чаена чаша кипяща вода, оставят се да престоят 30 минути и се прецеждат. От запарката се приемат по 2-3 супени лъжици 3 пъти дневно. Запарката се държи в хладилника.

Внимание!

Аронията съдържа много аскорбинова киселина (витамин С). Затова болните, страдащи от хипертония и стенокардия, не бива да я употребяват в големи количества.

Предозирането води до повишена съсирваемост на кръвта и крие риск от образуване на тромби.

Не бива да се прекалява с плодовете на аронията и при склонност към тромбофлебити.

При гастрити с повишена киселинност, при язва на дванадесетопръстника и стомаха и при повишена съсирваемост на кръвта не се препоръчва консумацията на плодове от арония.