104104104104

Младата коприва е истинско находище на витамини, минерали, органични киселини и други полезни вещества, които идеално освежават и подхранват както кожата, така и косата ни в началото на лятото. Листата трябва да са свежи и зелени, в противен случай губят голяма част от лековитите си свойства. Така че бързо се от отправяйте към близкия парк или гора за зеленото тревисто. Вземете си ръкавици, тъй като копривата пари болезнено.

ЗА ПЛЪТНОСТ И БЛЯСЪК НА КОСАТА


Подгответе запарка, като заврите 5.с. л. листа от коприва във един литър вода. Дръпнете съда от котлона, похлупете го с капак и оставете течността да престой половин час, за да се извлекат всички полезни вещества от билката. След това прецедете отварата, и я използвайте за последно изплакване на вашата косата след всяко измиване с шампоан.

СЪВЕТ:За по-силен бляскав ефект добавете към отварата 1-2 с.л ябълков оцет

В буркан сложете шепа листа от коприва и ги обливайте, с 200 мл. етилов спирт 70%. Затворете буркана добре и го оставете да престои 7 дни на тъмно. През това време спиртът ще извлече всички полезни вещества от копривата или иначе казано вашата тинктура от коприва е готова. Втривайте я в скалпа всяка вечер в продължение на поне десет дни. Ще откриете как косопадът постепенно спира, започва да расте нова коса, кожата на главата заздравява, а и процеса на омазняване е много по-бавен.

ОСВЕЖАВАЩА МАСКА ЗА УМОРЕНА И ЗАХАБЕНА КОЖА

2 с. л. попарена и смляна коприва се разбърква с малко кисело мляко за нормална и мазна кожа или зехтин за суха, за да се получи гъста каша. Тази маска се нанася на лицето за 20 мин. През това време полезните вещества в билката ще подхранят кожата ви и ще я заредят с много пролетна енергия
СЪВЕТ: За още по-добър освежаващ ефект преди да нанесете сместа от коприва на лицето си я загрейте за 10-на минути на водна баня