535353

Комбинирането на храните представлява подбор на хранителните продукти по такъв начин, че да запазим стомаха си здрав и да останем доволни. Никой не обича червата му да къркорят, а неправилният хранителен режим може напълно да провали един иначе добър ден. Газовете, лошото храносмилане, подуването на корема, болките в стомаха и киселините са твърде чести оплаквания в съвременното общество. Лекарствата за лечението им са сред най-продаваните в аптеките.

Изкуство или наука

Повечето от нас смятат, че комбинирането на храните е наука, управлявана от законите на химията. За разграждането на протеините е необходима киселинна среда, скорбялата се разгражда от алкални ензими, за захари като лактозата са необходими специфични ензими като лактазата и т. н. Ако доброто храносмилане беше просто въпрос на комбинации от химични вещества, щяхме да разрешим проблема чрез съставянето на таблица за съчетаването им. Всъщност много хора постоянно носят със себе си такива таблици, съдържащи указания за комбиниране на храните, и ги прочитат внимателно винаги, преди да хапнат нещо. Макар че уважаваме науката, на която се основава комбинирането на храните, и спазваме химическите й закони, има други, ненаучни фактори, които играят по-важна роля в постигането на оптимално храносмилане.


Върху правилното храносмилане влияят много и най-разнообразни фактори. Начинът на живот, емоциите, отношението, времето на хранене, навиците и околната среда – всичко това се отразява върху „изкуството – да комбинираме храните. Начинът на живот, който водим, оказва влияние върху ефективната работа на стомаха. Храносмилането не включва само приемане на храната и изхвърляне на ненужното. То е абсорбиране и усвояване на хранителните вещества за изграждане и възстановяване на клетките и захранване на цялото тяло. Това включва не само с какво, къде, как и кога се храним, но и съзнанието ни по време на хранене. Каквото и да правим, където и да отидем, независимо от страната, в която живеем, и културата ни, храната е част от нашия свят. Социалното ни взаимодействие е съсредоточено около въпроси като: „Нахранихте ли се? Какво ви се яде? Къде ще ядем? Кога искате да ядем?“ Ако престанем да се храним, светът ще бъде напълно различен. Звучи тъжно, но мнозина ще разберат колко празен е животът им. Други може би няма да знаят какво да правят с това допълнително свободно време. Опитайте се да гладувате някой път и вижте как светът около вас се променя. Човешкото тяло е надарено с чудотворен апарат, който може да усвои и най-трудно смилаемите химически вещества, стига да не прекаляваме. За да постигнем оптимално храносмилане и добро здраве, трябва само да разберем какъв е пределът на възможностите ни и да обръщаме повече внимание на храната, която ядем. За съжаление служебните задължения отнемат на повечето от нас толкова време, че забравяме да се грижим за тялото си и да консумираме само полезни храни. Лошото храносмилане е червен сигнал. Той ни предупреждава да намалим темпото и да внимаваме какво ядем. Трябва да се грижим за стомаха си така, както се грижим за бебе. Почувствайте храната. Наслаждавайте се на всяка хапка – дори на всяка глътка вода! Не се измъчвайте с броене на ензимите или витамините. Химията на тялото е прекалено сложна, за да можем да я контролираме съзнателно. Но можем да променим положението, като си създадем добри хранителни навици и се отървем от лошите. Като начало трябва да ядем по-малко и да избираме по-прости храни. При едно ядене животните приемат само един вид храна. Поставете си за цел да опростите храната си. Яжте съзнателно, внимателно и разумно.