535353

Общо взето с усъвършенстване на кулинарните умения човечеството яде два пъти повече, отколкото изисква природата му.

Бенджамин Франклин


При всеки човек потребността от определено количество храна е индивидуална. Стомахът представлява физическа система. Подобно на различните марки машини, при всеки индивид стомахът се различава по размер, количество на необходимите за храносмилане сокове, сила и съдържание на тези сокове и способност за попълване на запасите. Ако искате например да изперете голям килим, отнасяте го в обществената пералня, защото ще претовари домашната ви перална машина и сушилнята. Машините са с ограничен капацитет и трябва да приемем, че възможностите на храносмилателната ни система също са ограничени.

Хората не обръщат достатъчно внимание на своя стомах. Рекламите ни заблуждават, че можем да ядем всичко. Копнеем за царски сандвич „Хопър“. По телевизията непрекъснато рекламират „двоен чийзбургер с туршия, лук, домати, зеле, пържени картофи и сос „Уор-честър“ върху кифла със сусамово семе. Твърде много само да се изговори, какво остава да се изяде! Да не забравяме и голямата сода, малцовия или плодов шейк. Апетитът ни е по-голям от стомаха. Старата поговорка, че „окото е по-лакомо от стомаха„, е смущаващо вярна. Можем значително да подобрим храносмилането си – както и здравето си, – като не забравяме, че стомахът е в състояние да преработи само определено количество храна. Човек може да живее с една трета от това, което изяжда на ден. Другите две трети са за сметка на здравната му застраховка и в полза на здравната индустрия.

Причината за лошото храносмилане е в самите нас. Представете си, че в града ви е имало шествие, толкова многолюдно, че почистването след това е отнело цяла седмица. Гражданите се безпокоят, защото нормалният бизнес и транспортът са нарушени продължително време. Наистина събитието може и да е било много забавно, но не е  по възможностите на града. Подобна е ситуацията, когато крещите на децата си у дома, защото са обърнали стаята си наопаки и не може да бъде приведена в ред без вашата помощ. Или когато теглите от кредитната си карта и харчите повече пари, отколкото можете да върнете в края на месеца. Истината е, че живеем в общество на дефицита. Но не можем да виним обществото за лошото си храносмилане.

Отхапваме по-голям залък, отколкото можем да сдъвчем. Ако искаме оптимално храносмилане и добро здраве, е необходим самоконтрол. Той започва на ниво съзнание: трябва съзнателно да вземем решение за контрол върху количествата, които консумираме при всяко хранене. С други думи, необходима ни е дисциплина.

Водене на дневник

водене на дневникКакто изборът да си здрав изисква поемане на ангажимент за добро здраве, така и пътят към по-добро храносмилане започва с промяна на отношението към яденето. Изяснете намеренията си. Но как да стане това? Един от начините е воденето на дневник. Наблюдавайте себе си и хранителните си навици. Преценете сами какво от това, което правите, е вредно за вас. Отбележете го в дневника. Наблюдавайте се, когато го правите. Обърнете внимание на утвърдилите се модели. Вероятно ще се учудите колко силно изкушение е храната. Възможно е дори да установите, че редовно попадате в примката на навици, които водят до самоунищожението ви. В такива случаи отново дисциплината е най-добрият ви приятел. Препрочетете дневника си. Използвайте го, за да съставите план за намеренията си. Решенията ще дойдат сами. Може би чувствате неутолим апетит и ядете, като че все едно ви е за последно. Запитайте се защо правите това. Лишавани ли сте били от храна в детска възраст? Ако сега това не е вече така, не е ли време да оставите този навик? Или може би винаги изпразвате чинията си, независимо колко е пълна? Учили ли са ви като дете да изяждате всичко до последната хапка? Тези правила, които някога са изглеждали полезни, днес могат да ви се отразят отрицателно, защото са неприложими към обстоятелствата, в които живеете в момента.

Най-добрата стратегия е да внимавате какво ядете и да си приготвяте по-малки порции. Много хора, на които им липсва любов, намират утеха в яденето. Отрупват трапезата си с най-разнообразни възбуждащи апетита ястия, за да си доставят удоволствието, което компенсира загубената любов. Ако в това отношение обстоятелствата в живота ви са се променили, трябва да се отучите от тези навици. На помощ ви идва дисциплината. Изследвайте се критично, като използвате дневника си. Прегледайте го след това съставете план за намеренията си. Дори размишлявайте върху тях или ги потвърждавайте всекидневно. Това са полезни средства, които ще ви помогнат да не се отклонявате от целта.

Човек може да живее с една трета от това, което изяжда на ден.

Другите две трети са за сметка на здравната му застраховка и в полза на здравната индустрия

Преяждане

ПреяжданеПреяждането е главната причина за лошото храносмилане. Нагледен пример за това е американското общество. Често разпознават пътуващите в чужбина американци по големия корем. В САЩ най-продаваните фармацевтични продукти в дрогериите са препаратите против киселини, слабителните и лекарствата срещу главоболие – нуждата от всички тях се дължи на преяждане. Наименования като „Alka-Seltzer“, „Rolaids“ и „Turns“ са синоним на Америка. Американците са се превърнали в антацидно „Дай-джел“ общество, в което лесносмилаеми са единствено рекламите по телевизията.

Методът с дневника е много полезен за работата ви върху дисциплината и преяждането, освен това така ще запазите проблема с теглото за себе си. Но онези от вас, които са по-смели, могат да отидат по-далеч и да потърсят помощ от приятелите си. Приятелите ви ще бъдат вашите съветници и вашата опора. Естествено можете да работите и с професионалисти, психиатри и съветници, но приятелите ви имат предимството, че са с вас, когато се храните. Те виждат хранителните ви навици, които вие може би не забелязвате. Ако се обърнете към тях по подходящ начин, добрите приятели искрено ще пожелаят да ви помогнат и няма да се изсмеят на молбата ви.

Изберете подходящия приятел! Приятелят е партньорът ви в храненето и ваш съветник, към вас той ще се държи като грижлив наблюдател. Нуждаете се от това трето око, както актьорите имат нужда от режисьора.

Натъпквате ли в устата си повече, отколкото можете да сдъвчете? Недобре сдъвканата храна се преглъща по-рано от необходимото, а това поражда верижна реакция от проблеми. Вероятно имате навика да дъвчете и да говорите едновременно? Така в стомаха ви влиза въздух и стимулира преглъщането на бързо сдъвканата храна. Или може би се храните бързо и поглъщате цял бургер на една хапка! Или пък прокарвате всяка хапка с обилно количество вода. Каквито и да са специфичните ви навици (всеки от нас има такива), нека приятелите ви бъдат вашето огледало. Е, да, може и да загубите някой приятел поради неприятните си навици! Но ако имате добри приятели, които желаете да запазите, това още по-силно ще ви мотивира да коригирате неразумното си поведение. Методът помага за отстраняване на вредните навици и премахва моделите на избягване и търсене на благовидни извинения за поведението ви. Ще научите много повече за себе си и държанието си на масата. Възстановяването на отношението ни към храната – какво и как ядем – се отразява върху цялостното поведение и начина на живот. Подгответе се за положителни промени.