44444444

Начин на приготвяне

[smartads]

Страхотният коктейл се получава преди всичко от добри съставки. След това ви трябва рецепта и много внимание при приготвянето. Цената и усилията, които ще хвърлите за приготвяне на коктейла на мечтите, зависят от вас – колкото по-качествен е алкохолът, толкова по-добър коктейл ще се получи. Все пак не е необходимо да изпадате в крайности, защото смесването на две хубави уискита например, е ненужно.

Разредителите

Много важно е разредителите също да са добри. Ако питието има нужда от натурален сок – по-добре да бъде прясно изцеден. Някои коктейли пък изискват да се смесват с плодови сокове, в които се добавя захар и сода. Този компонент е особено важен през лятото, защото на него и на леда се дължи охладителната сила на коктейла.

Ледът

Може би най-незабележимата, но най-важна съставка на добрия коктейл е ледът. Размерът му е много важен, защото определя окончателния вкус на питието. Напоследък навсякъде се използват малки кубчета лед, защото те охлаждат най-бързо. Страничният ефект е, че се разтопяват лесно и разводняват питието. Голямото парче лед се топи бавно, но пък и бавно охлажда. Коктейлите, които се разклащат в шейкър и се сервират веднага, обичат малките кубчета.

Букет от аромати

Ароматът е важен елемент от коктейла. Използваните плодове могат да усилят или да неутрализират силния мирис. Например в „Мартини драй “ поднесен с маслинка, мирисът на алкохол практически отсъства. Подобен резултат може да се постигне и с тънък резен лимон. Традиционният набор от плодове е съставен предимно от череши мараскино, лимон, портокал, ананас. Професионалистите обаче винаги имат под ръка пресни ягоди, лайм или някоя екзотична маракуя или папая.

Количество и съставки

В зависимост от силата на алкохолния коктейл различните напитки се приготвят в различни обеми. Коктейлите с високо съдържание на алкохол се приготвят по правило в обеми от 50 до 100 мл. Смесените напитки, съдържащи в състава си по-малко количество алкохолни компоненти, са в обем между 100 и 200 мл. По класическите правила количеството на съставките (без украшенията) не трябва да са повече от пет. Единственото изключение, признато от всички е „Long Island Ice Tea“. Всички съставки в напитката трябва да се съчетават добре по вкус. Техните аромати не трябва да се припокриват, а да създават нов приятен вкус и аромат. Много важно е видът на коктейла да отговаря на вкуса му.

Ключът към славата

  • Коктейлите, които се сервират на парти, трябва да са с големи кубчета. Представете си какво ще стане с малките ледчета, ако се наложи да държите в ръка чашата си 30 минути, докато сновете между приятели?
  • Много важни са и ликьорите. Кюрасо, сладък и сух вермут са основни съставки за повечето миксове. Сода, тоник или няколко съвсем прости сиропа също ще ви свършат работа за много рецепти.
  • Коктейлите може да се сервират с цветен лед, получен при замразяването на плодови сиропи – зелени с аромат на киви, червени – с ягоди или малини. Цветният лед се поднася отделно, в съд от дебело стъкло, заедно с щипка за лед.
  •  Обръщайте внимание на чашите – дори и най-хубавото вино или коктейл, налят в неподходяща чаша, губят от своето очарование.
  • Особено тонизиращи за лятото са зеленчуковите коктейли. Можете да си направите такъв като пасирате 2 домата, 2 глави целина, 2-3 листа босилек. Посолете на вкус и консумирайте с удоволствие и без мярка!
  • Здравословен старт на деня предлага богатият плодов коктейл от 7-8 ягоди, 2 броя киви, 1/2 банан, 2 ч. л. кафява захар и 100 мл минерална вода. Ледът е по желание.