49

Сигурно вече сте усетели, че зимата бавно, но сигурно изсмуква енергията ни, Не е далеч моментът, в който ще ни нападне прословутата пролетна умора. Проблемът обаче има решение! За  да възстановите силите си, включете във всекидневното меню свежи кълнове от , соя, грах, лета, слънчоглед и други зърнени  култури. Те вече могат да се намерят в специализираните диетични и диабетични  магазини, както и в някои супермаркети.

Има обаче и друга възможност – да ги отгледате в домашни условия. Вероятно си спомняте за онзи опит по биология, когато учителката ви е накарала да поставите зърна от леща или боб върху влажен памук. Едва ли сте забравили и удивлението, е което сте наблюдавали как зърната покълват и нежните стъбълца започват да растат сякаш с часове. На същия принцип сега можете да отгледате у дома си колкото си искате кълнове за вашето меню!

За да получите свежи кълнове в  домашни условия, е необходимо да вземете по -дълбока купа или  стъклен буркан и да изсипете на дъното пълна шепа добре измити  (през цедка или гевгир) зърна по ваш избор. Налейте вода, колкото  да ги покрие. За предпочитане е  да използвате някаква минерална вода, тъй като чешмяната е варовита и хлорирана. Оставете  зърната да се „напият“ добре и да  набъбнат през нощта. На другия ден излейте излишната вода,изплакнете обилно зърната прецедете през решедка или гевгир, отцедете ги и ги върнете обратно в чинията или буркана. Повтаряйте същата операция два пьти дневно в течение на четири дни-най-малко. Чак тогава c разпуканите зърна и  кълновете ще са готови за ядене.