535353

Всяко лято ни спохожда неприятното усещане за „килограмите в повече“ и се втурваме в търсене на диетата чудо. За щастие режими за отслабване не липсват, но някои от тях са отречени от медицината, а други са колкото скъпи, толкова и изтощителни. И тогава?

Кое е „доброто“ тегло?

кое е доброто тегло за вас“ Онова, при което ние се чувстваме добре физически и психически“, казват специалистите по храненето. Има се предвид, че действително дебелият човек се оплаква от недобро физическо състояние и търси съвети. Теглото е нещо индивидуално. На 40 или 55 години два килограма в повече могат да омекотят чертите на лицето, но излишните 10 килограма вече състаряват с 10 години.

Специалистите проповядват ново отношение към процеса хранене. „Отслабването започва от главата“, твърдят те. И са прави… Свалянето на килограми изисква усилие, което в никакъв случай не трябва да се превръща в мъчение. Старанието да отслабнем трябва да приемем като облог със самите себе си.

А ако нямате желание да се консултирате с лекар, ако не ви се губи време в мерене на порции, нито пък ви се занимава с пресмятане на калории, не е трудно да отслабнете сами, и то без особени усилия. Достатъчно е да приложите малки хитрости във всекидневието си.

И така, ако искате да отслабнете с два до пет килограма:

 • Оставяйте приборите си на масата след всеки три хапки, до пълното поглъщане на храната.
 • Яжте в малки чинии с малки прибори.
 • Гответе без мазнина.
 • Ще вечеряте при приятели и се страхувате, че ще се оставите да ви изкушат. Преди да излезете от къщи, изпийте две големи чаши вода или изяжте едно твърдо сварено яйце. Като пристигнете, помолете за чаша доматен сок вместо аперитив.
 • Рибата, дори и мазната, е винаги по-нискокалорична от месото, дори от бялото пилешко.
 • Яжте хляба леко втвърден, това ще улесни храносмилането, а в същото време апетитът ви ще намалее.
 • Бъдете внимателни с порциите си. Каквито и да са продуктите, често пъти се пълнее от количеството, а не от самия продукт.

Продукти, които трябва задължително да избягвате:

свинско месо, пушени риби. тлъсто кокоше месо, колбаси, масло, маргарин, мазнини, твърди сиренета, нишесте, тесто, ориз, мед, шоколад, захарни и сладкарски изделия, сушени плодове, смокини, сладки безалкохолни напитки, бира, ликьори.

Продукти, които може да консумирате в умерено количество:

моркови, цвекло, череши, мандарини и портокали, праскови, сливи, ябълки, круши, грозде, шунка, соя, сладолед, компоти, кафе, вино (до 1 чаша на ден).

Предпочитани продукти:

морски риби, птици, телешко, агнешко и заешко месо, яйца, обезмаслено мляко, обезмаслено сирене, леки сосове, пресни зеленчуци, сурово кисело зеле, пъпеш, ягоди, малини, дини, грейпфрути, диетични безалкохолни напитки, вода, чай, отвара от билки.

Бъдете търпеливи: за да се получи видим ефект, е необходимо време. Изчакайте най-малко два месеца, докато решите да смените режима на хранене. Тогава ще можете да включите в менюто си и други храни.

По време на диетата на всяка цена трябва да приемате и витамини. Компенсирайте недохранването си с всекидневно пиене на витамини. Нещо повече, разнообразявайте менюто си, като знаете, че:

витамините В1 В2, В6 се съдържат в яйцата, плодовете, рибите;

витамин Вз — в спанака, карфиола, зеления фасул;

витамин С — в доматите, магданоза, цитрусовите плодове, спанака, зеления фасул;

витамин Д — в яйцата и млякото;

витамин Е — в пресните зеленчуци.

При приготвянето на храната предпочитайте варенето. Имате възможност да готвите по няколко начина без мазнина:

 • варенето на пара запазва вкуса и витамините;
 • печете във фурна – в хартия или на грил;
 • тенджерата под налягане е подходяща за зеленчуци и месо;
 • тефлонираните съдове позволяват приготвянето без мазнина най-вече на месото и яйцата.

Подправките до известна степен подобряват вкуса на някои меса, риби и зеленчуци, сготвени диетично. Помислете и за замразяването на пресни подправки(магданоз, копър, джоджен, целина) в камерата на хладилника. Лимоновият сок дава възможност да подобрите вкуса на варени зеленчуци или салати, а киселото мляко е подходящо за приготвянето на леки сосове.

Ако искате да отслабнете с повече от 5 килограма, е добре да се консултирате с лекар, за да ви препоръча подходящ хранителен режим.