4848

Някои кулинарни историци смятат, че киселото мляко е създадено на територията на днешна България. Още Херодот е написал, че „овчето кисело мляко е дар от траките“. А един римски автор разказва, че траките, живеещи на земите на днешна източна България, „пият кисело мляко, смесено с конска кръв“.

Киселото мляко е пълноценна храна е много полезни съставки. То помага да се поддържа нормални киселинност в стомаха и унищожава вредните микроорганизми и гъбички. Това улеснява усвояването на храната и предотвратява появата на различни смущения. В него има високо съдържание на калций, което помага за растежа на децата и предотвратява появата на остеопороза. То съдържа много витамини, включително такива от група Е. които помагат енергията от храната да се освобождава лесно и да се усвоява пълноценно. В киселото мляко има и много протеини. Редовната му консумация води до намаляване на лошия холестерол. Препоръчва се за хора, които работят или живеят в замърсени райони, защото има антитоксично действие.

На пазара има кисело мляко, което не съдържа живи култури, и то няма същите полезни свойства. Затова трябва да внимавате какво мляко купувате. Специалистите съветват да избягвате готовите плодови кисели млека, в които има много вредни оцветители, подобрители и аромати, а да си правите такива вкъщи от кисело мляко и плодове.

В началото на XX век българинът д-р Стамен Григоров, който следвал медицина в Женева, направил откритието, че причина за подквасването на българското кисело мляко е една бактерия, по-късно наречена в чест на своя откривател „бацилус булгарикус“. Много народи по-късно се опитват да си припишат заслугата за откриването на тази микроорганизъм, но приносът на д-р Григоров е международно признат и потвърден.