535353

Необходими продукти

  • брашно
  • вода

Хляб с домашен квас

Най-вкусният и най-здравословният. Такъв, какъвто са пекли някога и чийто аромат не може с нищо да бъде сравнен. Днес това е изкуство. Интересът към хляб с квас нараства и ше продължава да нараства, затова е добре да знаем как се приготвя, а рецепта за хляб може да намерите в края на статията.

Недостатъци и предимства:

Лошата новина е. че за приготвянето на хляб с квас наистина трябва повечко време и търпение, но усилието се компенсира многократно от ползите: Квасните бактерии преработват сложните въглехидрати в брашното и ги правят лесно усвоими за организма, което именно прави този хляб уникален. Хлябът, направен с квас и качествено пълнозърнесто брашно и съхраняван правилно (в хартиен плик или памучна торбичка, но в никакъв случай в найлонова опаковка!), не мухлясва и може да се консумира седмица и повече след изпичането. Той не нарушава естествената флора в стомаха, а точно обратно – укрепва я и я регулира благодарение на лактобацилнте. които съдържа. И което съшо е важно – има здрава структура и не се рони. Можете да си приготвите квас от пълнозърнесто. ръжено, царевично и нахулено брашно. При работата с квас използвайте стъклен, порцеланов и в краен случай пластмасов, но никога метален съд.

Как да започнете?

За да създадете квас, ще трябва да обгрижвате първоначалната смес от 100 гр. брашно и 100 мл. вода в продължение на 6-7 дни. Всеки ден изхвърляйте половината от сместа и добавяйте по 50 гр. брашно и 50 мл. вода. Така подпомагате образуването на полезните бактерии, които се съдържат в кваса. На 5-6 ден вече ще сте на финала на процеса.

Как ше разберете, че процесът е приключил?


домашен квасКогато по повърхността на „произведението“ ви започнат да се появяват балончета, а като разтърсите съда квасът се надига и бълбука досущ като жив. значи вече може да го използвате. След като вече сте го използвали го приберете в хладилника – можете да го съхранявате в продължение на седмица. Ако искате да го съхраните за по-дълго време, ще трябва да го подхранвате поне веднъж седмично. За да имате перфектен резултат винаги работете с активен квас. За целта, когато го извадите от хладилника ще се наложи да го захранвате („съживявате“) няколко пъти през час-два. За по-бързо активиране на кваса можете да използвате пшенични или овесени трици.Когато по повърхността на „произведението“ ви започнат да се появяват балончета, а като разтърсите съда квасът се надига и бълбука досущ като жив. значи вече може да го използвате. След като вече сте го използвали го приберете в хладилника – можете да го съхранявате в продължение на седмица. Ако искате да го съхраните за по-дълго време, ще трябва да го подхранвате поне веднъж седмично. За да имате перфектен резултат винаги работете с активен квас. За целта, когато го извадите от хладилника ще се наложи да го захранвате („съживявате“) няколко пъти през час-два. За по-бързо активиране на кваса можете да използвате пшенични или овесени трици.Когато по повърхността на „произведението“ ви започнат да се появяват балончета, а като разтърсите съда квасът се надига и бълбука досущ като жив. значи вече може да го използвате. След като вече сте го използвали го приберете в хладилника – можете да го съхранявате в продължение на седмица. Ако искате да го съхраните за по-дълго време, ще трябва да го подхранвате поне веднъж седмично. За да имате перфектен резултат винаги работете с активен квас. За целта, когато го извадите от хладилника ще се наложи да го захранвате („съживявате“) няколко пъти през час-два. За по-бързо активиране на кваса можете да използвате пшенични или овесени трици.

Рецепта за хля

хляб