104104104104

Kaкво е Бюргерова болест ?

Бюргеровата болест е хронично възпаление на стените на малки­те и големите артерии. Като последица от единичните възпаления и заболелите стени се образуват съсиреци, причинява се стесняване на артериите и накрая се стига до тяхното пълно запушване. Може да се стигне до увреждане на крайниците, където промените са най-чести. В повечето случаи са засегнати долните крайници, където процесът пре­дизвиква болки при ходене, така нареченото claudicatio intermitens (хо­денето поради болките е невъзможно), чувство за студ. При засягане на горните крайници говорим за синдром на Рейно.

Може да се засегнат и други части на тялото. В краен случай бюргеровата болест може да се развие така, че да се наложи увреденият крайник да се ампутира. В следствие засягане на кръвоносни съдове, които зах­ранват костите, може да се стигне до остеопороза (отнемане калция от костите). Болестта е няколко пъти по-честа при мъжете отколкото при жените и то във възраст от 25 до 40 години.

Причината на болестта още не е известна, но тютюнопушенето има пряка връзка с развоя на болестта.

Лечение

Предпазете се от тютюна! Пушенето предизвиква стесняване на кръвоносните съдове и влошава болестта. Непушачи боледуват съв­сем рядко от Бюргерова болест. Беше описан случай на 35-годишен мъж, боледуващ от Бюргерова болест, който не престанал да пуши. При неговото лечение не подействал нито нифедипин, нито пентоксифилен, нито антибиотици или водолечение и се наложило ампутиране на пръстите на долните крайници.

Повишеното съсирване на кръвта е друг неблагоприятен фак­тор.10 Избягвайте неподходяща храна, т.е. храна с високо съдържание на мазнини, солена и пресолена храна, с високо съдържание на живо­тински белтъчини и рафинирана захар. Препоръчвам да се използва в храненето суров чесън и лук, защото понижават съсирването на кръв­та.

С топло облекло трябва да предпазим крайниците от простуда. Рамената и краката трябва да са облечени с толкова дрехи, колкото и тялото, за да може кръвообращението да бъде равномерно. Изстиване­то и простудата предизвикват свиване на кръвоносните съдове и вло­шават състоянието. През зимата използвайте ръкавици, вълнени чо­рапи и топло долно бельо.

Стресът влошава заболяването. Избягвайте стресовите ситу­ации. Старайте се да не си предизвиквате стрес от твърде голяма гор­дост, завист, амбиция и др. физическите упражнения понижават стре­са и подобряват кръвообращението, затова е добре при това заболява­не всеки ден да правите гимнастика.

Пазете крайниците си от инфекции и наранявания. Не е добре да ходите боси. Раните заздравяват бавно, а намаленото кръвообращение предизвиква отмиране на тъканта.

Гимнастиката може да помогне. Подобрява кръвообращението и същевременно помага за възникването на колатерали (резервни съ­дове), когато кръвоносните съдове са запушени. Най-добрият вид уп­ражнения за кръвообращението на долните крайници са разходките

Упражнения при Бюргерова болест

Легнете на леглото и вдигнете краката си отвесно нагоре. Изд­ръжте така 2 минути или до тогава, докогато крайниците ви избледне­ят

Седнете на края на леглото. С клатене на краката и мърдане на пръстите предизвиквайте прилив на кръв в долните крайници, докато добият отново естествения розов цвят.

Легнете на леглото си в хоризонтално равно положение за 5 минути.

Правете тези упражнения три пъти на ден като ги повторите поне по пет пъти.

Осигурете си столове и кресла с такава височина, че да не тряб­ва да свивате краката в колената. Не седете дълго, без да се разходите или раздвижите краката. Препоръчва се минимално 5-7 минути ходе­не и раздвижване през един час седене.

При седене не си слагайте крак върху крак, защото това ограни­чава кръвообращението. Не сядайте в никаква поза, която води до на­маляване на притока на кръв към долните крайници.

Изключете или ограничете значително всички дразнещи храни: месо, яйца, сирена, дразнещи подправки, кофеинови напитки. Храната би трябвало да съдържа достатъчно зеленчуци, плодове и течности. Важен фактор при превантивния период и лечението е достатъчно при­емане на биофлавоноиди (фитохимикали – вещества подобни на вита­мините, които се намират в растителните храни). Много благотворни в това отношение са корите на цитрусовите плодове (необработени хи­мически!) и листата на елдата, които могат да се отгледат и вкъщи от покълнала елда.