535353
Терминът „барбекю“ (англ. Barbecue, BBQ или bar-b-que) няма точно съответствие в българския език.  Тази дума може да обозначава уреда, който се използва, приготвените ястия или пък самото събитие. Тя произлиза от хаитянското barbae оа, описващо използваната от коренното местно население араваки примитивна скара.

Вероятно българският еквивалент на „барбекю“ би бил „скара“, ако нямаше някои разлики в приготвянето на храната. При барбекюто се разчита на дългото време за готвене при по-ниски температури. Често храната е увита във фолио или листа или пък се готви захлупена. Използването на сосове и маринати по традиция е задължително. Печенето на скара (което повече съответства на американското grilling) подлага продуктите на топлинна обработка при високи градуси, дължащи се на живата жарава, като така вкусовите качества значително се различават от тези на храната, приготвена като барбекю. Важното е, че винаги става въпрос за весело настроение, хубаво време и вкусна храна.

Какво е необходимо за едно добро барбекю? Задължителните елементи никак не са много, което донякъде допринася за огромната популярност на това кулинарно забавление. Най-общо ни трябват:

• място за готвене;

• източник на топлина;

• подходящи продукти;

• овкусители на храната преди, по време и след готвене;

• както и всякакви други полезни или не чак толкова неща, които се откриват с натрупването на житейски опит.

Какво се слага на решетката?

Свинско

Свинско за барбекюИзпъстреното с тлъстинки месо на вратните пържоли, котлетите и ребърцата запазва сочността си въпреки високата температура и затова е толкова подходящо за печене на скара. Вратните пържоли се изпичат бавно на отворена скара и след това се слагат да къкрят в тиган със сос, поставен направо на решетката. Той е на основата на домати и оцет и по време на готвене се разрежда с бира.

Говеждо

Говеждо месо за барбекюМакар и вкусно, свинското е обвинявано в много грехове спрямо човешкото здраве. Някакъв лъч светлина към по-здравословен живот дава доброто говеждо месо. И то какъв лъч!  Неизменна класика, появата му на решетъчната сцена обещава часове на разтърсващи обонянието и вкуса преживявания. Един разумен от финансова гледна точка, а и по-достъпен вариант, са бургерите.

Колбаси

На скарата не се пекат само късове месо. Всякакви колбаси променят към по-добро вкусовите си качества след сблъсъка с нея. Несъмнено най-известен е хотдогът. Кренвиршите по възможност трябва да се запекат бавно, като не бива да липсват и прегорелите следи от скарата. Навитите на спирала колбаси, напомнящи нашенското карначе, се пробождат на кръст с шишчета и така много лесно се борави с тях над нажежените въглища. Пресни чоризо, суджуци, най-различни наденици са сред предпочитаните продукти за приготвяне на барбекю заради липсата на предварителна подготовка, а и, естествено, заради вкусовите им качества.

Пилешко

Пилешко месо за барбекюБутчетата и гърдите са очевидният предпочитан избор.  Ако месото е замразено, добра идея е да се остави да се размрази потопено в марината. Видимата липса на мазнина в повечето птичи меса прави намазването с масло или растително олио по време на печене задължително.

Риба и морски дарове

Риба на скараДребните риби не са обект на вниманието на любителите на барбекюто. Големците като сьомгата, различни акули, рифовите костури или рибата меч са очаквани с нетърпение. По-скромните по размер пъстърви се пекат цели, понякога увити във фолио. За да се избегне разпадането на рибата при обръщането й, се използва решетка с две затварящи се части. Когато печете риба на скара, разсеяността може да е фатална за успеха на ястието. Рибата е готова в момента, в който месото й загуби прозрачността си. Използването на шишчета дава възможност да разположим на барбекюто всякакви морски дарове.

Зеленчуков избор

Вегетарянско bbqСалатите, съпътстващи основните ястия, са традиция, но има и добри основания мястото на месото върху барбекюто да бъде заето от картоф или кочан царевица с листата. Все по-популярни стават и вегетарианските шишчета – на тях може да попадне всеки зеленчук, за който се сетим.

А навън е лято! Купете каквото ви е необходимо и изберете място за среща с приятелите си край димящото барбекю.